//Äventyr, passion och enkelhet

Äventyr, passion och enkelhet

Snön står just nu förhållandevis djup här i Göteborg. Vintern kom sent i år, men plötsligt var den här. Såklart, precis när jag började känna vårvibbar. Bara för några få veckor sedan sprang jag i shorts häromkring bostadsområdet samtidigt som solen stod högt på himlen. Nu är det istället vinter och snön ligger nog kvar ett tag till. Men oavsett snötäcket, våren kommer. Faktum är att det börjar kännas i kroppen. Dagarna är längre, lusten till äventyr börjar så smått komma tillbaka. För egen del har jag fortfarande inte spikat något särskilt lopp eller event jag ska delta i. Ja, förutom ett då, EcoTrail Stockholm som går av stapeln i mitten av juni, ett 80 kilometer långt ultralopp.

Frågorna jag ställer mig idag är ganska enkla; hur hänger egentligen paleo, primal health, och äventyr ihop? och vad är egentligen ett äventyr?

Jag börjar med den sistnämnda frågan. Enligt min egen ihopkomponerade definition så är ett äventyr: ”En spännande upplevelse med osäker utgång, ofta med ett element av fysisk fara. Ett äventyr kan vara kort i tid, eller äga rum under långa perioder.”

Wikipedia slår till med ”Ett äventyr är en aktivitet som innebär risker eller osäkert utfall, och som ställer krav på deltagarna. Gemensamt för äventyr är att de ger starka upplevelser, antingen som positiva (flow) eller negativa (skräck). Äventyr kan vara en planerad fritidsaktivitet, som typiskt är en resa i naturen, utanför anlagda vägar, eller ett besök i en främmande kultur

Vulkanen Hekla i bakgrunden, Island 2016

Ett ganska brett omfång med andra ord. I princip kan det mesta vara ett äventyr. Det jag själv tycker är själva essensen är att det ska innehålla något utöver det vanliga. Äventyret går bortom rutin, bortom våra vanliga invanda mönster. Personligen så brukar jag tänka på ultralöpning, långvandring, långfärdscykling och just resor i främmande kulturer som äventyr. Förutom att det bör vara något utöver våra vanliga invanda mönster, bör det också innehålla en grad av just spänning. En känsla helt enkelt. Kanske något man känner av innan själva äventyret ska påbörjas, och förstås under själva äventyret. Här tänker jag på löpningen och miljön jag upplevde när jag tog mig uppför Asahidake, en vulkan på ön Hokkaido i Japan. En helt magisk upplevelse av just flow, att vara i nuet, där och då. Inget annat fanns, knappt jag själv. Allt var ett. Här tänker jag också att något primitivt och kanske uråldrigt vaknar i en när man upplever äventyr.

Kopplingen till en livsstil enligt paleo och primal health är därmed kanske enkel. Äventyr handlar om våra drömmar och mål, att leva ett liv utöver det vanliga, i vardagen såväl som i enskilda separata projekt. Det handlar om att hitta tillbaka till en mer primitiv och enkel tillvaro där kroppen och psyket hänger ihop i ett. En tillvaro där man är fullständigt närvarande i själva aktiviteten, men också i själva upplevelsen. Allt blir så mycket mer färgstarkt och rikare under ett äventyr. Vi kan ibland bli hemmablinda och missa vad som faktiskt finns här på hemmaplan. Men så fort vi kommer utomlands eller bara reser bort så lägger vi märke till allt som är annorlunda, alla våra sinnen vaknar till liv, dofter, hörsel, syn, känsel.

Återigen vill jag göra en återkoppling till våra förfäder, de var i högre grad än idag beroende av sina sinnen för överlevnad. Hjärnan är ett ytterst känsligt instrument. När vi befinner oss i storstäder, stökiga miljöer, arbetsplatser och liknande så vänjer vi oss snabbt. Vi börjar stänga av. Intrycken är för många och allt sker samtidigt. Den där slagborren arbetslaget använder utanför huset, en stökig skolmiljö, ett par ambulanssirener som passerar förbi på vägen hem. Vi stänger av för att skydda oss själva. Det är först när vi befinner oss i en lugn, tyst miljö, kanske uppe i fjällen vi noterar hur känsliga vi faktiskt är för intryck. Då kan vi notera fågelsång, något som prasslar i buskarna, kanske till och med våra egna hjärtslag.

Att vistas i stökiga miljöer en längre tid kan ta sin tribut. Men med det sagt så är inte nödvändigtvis vistelser i naturen alltid positiva. I själva definitionen av äventyr finns ju också osäkerheten, kanske rentav skräcken. En bergsbestigning på hög höjd, en dykning ute på djupt vatten. Marginalerna kan ibland vara små. Personligen är mina största rädslor faktiskt höjder. Tanken på att en dag ta mig uppför exempelvis Everest, framstår för mig som mer av en skräckupplevelse än en utmaning och kanske njutning.

Äventyr

Vila och njuta av solen, Island

Inom 2StrongArms och för min egen personliga del, så är äventyret själva passionen. Äventyret är det jag vill uppnå, dit jag vill komma, upplevelsen. Vad själva äventyret faktiskt består av är givetvis olika beroende på vem vi frågar. För någon är det vandring upp till Everest Basecamp, för någon annan är det ultralöpning och för en tredje handlar det om äventyr i vardagen. Vi kopplar alltså här ihop det primitiva i äventyret, enkelheten, med själva livsstilen som förordas enligt paleo. Det vill säga, för att uppnå vårt äventyr behöver vi befinna oss i bra fysisk och mental form. Hälso-, och äventyrscoaching handlar alltså om att optimera hälsan för äventyret. Här lägger jag också in olika life-hacks, tester, och andra sätt som vi kan boosta kroppen på och få den att fungera optimalt. All coaching och allt som ingår i detta är alltså enkla verktyg, som består av rutiner, invanda mönster och beteenden gällande kost, sömn, stress och annat, för att förverkliga sin egen vision om sitt eget äventyr. Hälso-, och Äventyrscoaching är med andra ord vägen som leder till förverkligandet av äventyret.

Avslutningsvis så vill jag också poängtera att jag själv med 2StrongArms befinner mig på min egen resa för att leva ett mer äventyrligt liv. En del äventyr har det onekligen blivit, en del ganska stora, desto fler på en mycket mindre skala. Men i detta hoppas jag också kunna bidra med min kunskap och erfarenhet till alla er, som precis som jag vill komma vidare i livet, hitta det där extra, de extra kryddorna, spänningen och utmaningarna

Vad tänker ni, vad tycker ni, vad får ni för tankar efter att ha läst inlägget?

Tack för idag, ha det nu riktigt bra, så kör vi vidare!

/Erik

 

 

By | 2018-03-08T19:11:12+00:00 mars 8th, 2018|äventyr|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment