/Naturlig blodpudding utan tillsatser

Naturlig blodpudding utan tillsatser

Veckans recept blev något jag varit sugen på att tillaga ganska länge. Blodpudding helt enkelt. I affären finns det ganska få märken, kanske ett eller två bara. Tittar man på innehållsförteckningen så ingår i regel vetemjöl och socker. Man köper alltså blodpudding, men får istället något annat. Tanken väcktes då att det måste gå att tillaga på egen hand. Men tid tog det. Jag lyckades helt enkelt inte hitta någonstans där jag kunde handla blod. Till slut beställde jag från Johan i Hallen, ute i Partille här i Göteborg. Hemleverans blev det, och 1 liter fryst nötblod. Att äta mer paleo och laga mat från grunden själv innebär också att ta tillvara på sådant som ofta slängs, eller inte konsumeras i någon högre grad överlag. På något vis lockas jag av detta, att faktiskt ta tillvara på allt från djuret och använda mina egna händer i tillagningen. Även på detta vis kommer man närmare naturen samtidigt som man ökar förståelsen och tacksamheten för denna.

Blodpudding

 

Skriv ut recept
Naturlig blodpudding utan tillsatser
Denna rätt är nyttig och näringsrik och faktiskt väldigt god. Var inte rädd för att krydda på. Kryddor innehåller bland annat antioxidanter vilket är bra för hälsan.
blodpudding
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 1 timme
Passiv tid 10-15 timmar
Portioner
Stora "bröd"
Ingredienser
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 1 timme
Passiv tid 10-15 timmar
Portioner
Stora "bröd"
Ingredienser
blodpudding
Instruktioner
  1. Sätt på ugnen på 175 grader
  2. Häll buljong och ghee i en kastrull, värm upp och smält allting, ställ åt sidan
  3. Häll blodet i en bunke
  4. Vispa ner buljong och ghee i bunken. Häll sedan i kokosmjöl, mandelmjöl, äggen, äpplet, päronet och kryddorna. Allt i den ordningen
  5. Smörj en tennform med smör, häll i blandningen i denna
  6. Ställ tennformen i en ugnsplåt, som i sin tur är fylld med vatten. Ugnsplåten behöver alltså ha höga kanter. Vattnet ska täcka tennformen, åtminstone några centimeter upp. Det ska alltså vara som ett vattenbad för tennformen.
  7. Häll kokande vatten i ugnsplåten.
  8. Ställ in alltihop i ugnen, i ungefär 1h
  9. Efter en timme. Kolla så att blodpuddingen är klar genom att sticka i en tandpetare. Kan du ta ut tandpetaren utan att något fastnar i denna, så är den klar. Är den inte klar, så ställ in den igen i 10 minuter. Repetera tills den är klar. När den är klar, placera en skärbräda över tennformen. Vänd allt upp och ner. Nu är alltså tennformen upp och ner och placerad ovanpå skärbrädan.
  10. Placera eventuellt någon vikt ovanpå tennformen. Ställ in allt i kylskåpet under natten
  11. Ta ut allt nästa dag. Lyft bort tennformen, och du bör då enbart ha själva blodpuddingen kvar på skärbrädan
  12. Värm upp ghee, talg, smör eller annat fett och stek upp skivor av blodpuddingen. Dessa kan vara ca 1 centimeter tjocka
  13. Stek skivorna ganska hårt, tills de blir helt svarta och är nästan lite krispiga. De går ganska lätt sönder, men detta gör inget. Det är bara mer autentiskt
  14. Servera gärna med lingonsylt (paleo), surkål, bacon eller kanske ett äpple
By | 2018-05-20T11:17:19+00:00 maj 20th, 2018|Recept|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment