/Smarrig chokladpaj

Smarrig chokladpaj

Veckans recept på smarrig chokladpaj blev något sötare än vanligt. Jag var helt enkelt lite extra sugen på mörk choklad. Inom paleo så går det mesta som är sött bort, men just riktigt mörk choklad, gärna 80% och uppåt betraktas i regel som ok. Den mörka chokladen och den höga nivån av just kakao med alla dess hälsofördelar är allmänt accepterat inom paleo och primalkretsar. Se bara till att det är naturliga ingredienser i chokladen, i princip bara kakaomassa, socker, och kanske kakaosmör och vanilj. Det märke jag använde i detta recept är Lindt Excellence. 2 stycken paket 70%, 1 paket 80% och 1 paket 90%. För chokladöverdraget använde jag ytterligare 1 paket 70% choklad.

Pajen är väldigt mättande och räcker upp mot en vecka på tre personer. Det som hände här hemma var att vi tog småbitar emellanåt. Inte helt paleo att småäta. Samtidigt så gav pajen ingen som helst tröttande effekt efter att man ätit, som så många andra bakverk gjorda på spannmål. Pajen går också utmärkt att frysa.

Vad tycker ni? Kommentera gärna, blev det ett lyckat resultat? 

Chokladpaj

Skriv ut recept
Smarrig chokladpaj
Receptet består av tre delar. 1. Själva pajen, eller degen/formen 2. Pajfyllnaden. 3. Överdraget av choklad
Maträtt Desert
Kök Paleo
Förberedelsetid 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Portioner
bitar
Ingredienser
Pajdeg
Pajfyllnad
Topping
  • 1,2 dl mörk choklad
  • 2 matskedar kokosgrädde Fungerar antagligen lika bra eller bättre med kokosmjölk
  • 2 matskedar Cointreau Alternativt någon annan likör, kanske rom, för smaken
Maträtt Desert
Kök Paleo
Förberedelsetid 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Portioner
bitar
Ingredienser
Pajdeg
Pajfyllnad
Topping
  • 1,2 dl mörk choklad
  • 2 matskedar kokosgrädde Fungerar antagligen lika bra eller bättre med kokosmjölk
  • 2 matskedar Cointreau Alternativt någon annan likör, kanske rom, för smaken
Instruktioner
Pajdeg
  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Ta mandelmjöl och blanda till en massa tillsammans med övriga ingredienser. Gärna i en matberedare, blender eller motsvarande.
  3. Ta fram en pajform, och stryk ut pajdegen längs med botten och väggarna.
Pajfyllnad
  1. Smält chokladen tillsammans med kokosoljan.
  2. Blanda samtliga ingredienser i ett större bunke, dvs, äggen, kokossockret, vanilj, salt och förstås choklad.
  3. Häll över pajfyllnaden till pajdegen och in i ugnen under cirka 30 minuter. Här ska pajen börja bubbla lite försiktigt, men se till så att den inte blir bränd.
  4. Ställ in pajen i kylen under minst 4 timmar så att den stelnar ordentligt.
Topping
  1. Blanda alla ingredienser och stryk på ett lager som en topping ovanpå pajen. Detta går bra att göra på slutet efter att pajen varit i ugnen.
By | 2018-06-03T08:46:51+00:00 juni 3rd, 2018|kost|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment